lördag 8 september 2012

$ och råvaror inför veckan

ECB infriade förväntningarna från marknaden, vilket stärker € och försvagar $. Råvarorna fortsätter att visa mixade bilder, där Guld och Silver bryter upp och koppar m.fl. är mer ambivalenta mellan CB expansiva penning politik och svagare signaler från Kina. OMX30 stackaren, med tyngd i verkstad, ligger och pendlar mellan dessa krafter och visar därmed en mer negativ bild än övriga världs index, just nu. Men det återkommer jag till senare i helgen. Guld och Silver rusar upp trots att ECB's beslut om köp av stadspapper inte i sig är en expansiv penning politik, jag tolkar det som att marknaden fortsätter att prisa in Q3 från FED, som jag med en dåres envishet har svårt för att tro kan ske innan valet i USA, då det allt för uppenbart skulle gynna den sittande presidenten. men men.......kommer Q3 så är det i så fall i nästa vecka, mer troligt enligt min vy är efter valet och om US arbetsmarknads data går fortsatt trögt. Dock kan man nog säga att oddsen för en relativt snart Q3 ökat, med de fortsatt ¨dåliga data från US i veckan som var. Nog om detta, till vågorna.

USD/SEK ($) - BEAR:
Ligger i en långsiktigt fallande trend sedan Juli 2001, bottnade i April 2008 och gav en högre botten den 2:e Maj 2011. Frågan är då om denna botten på runt 6 :- ska brytas ned, för vidare nedgångar till runt 5:-. Ja sedan den 2:e Maj 2011 tolkar jag att USD/SEK rört sig med korrektiva rörelser (a-c), vilket innebär att toppen den 1:e Juni i år är en B-våg topp, detta bekräftades när 6,66 bröts ned, då alternativet med 5 vågor upp från 6,66 eliminerades.

För den korta trenden justerar jag vågorna något och tar med nedgången sedan 16:e Juli till 28:e Augusti som en hel delvåg 3, söker avslut på den första av 5 vågor strax under 6,40, innan en rekyl upp ska starta.




BRENT - BEAR:
Toppade ur i Mars 2012 på runt 128. Söker därmed A - B och C i en längre rekyl, innan vidare uppgångar. A kom in på runt 90 i slutet av Juni och jag söker B för vidare nedgångar till nivåer under 90. B kan ha kommit in 117 den 23:e Augusti.




Koppar - BEAR:
Bottnade i Dec 2008 på runt 2800, toppade i Feb 2011 och ligger sedan dess i en BEAR market. Då koppar är en bra indikator för cykliska aktier och reagerar stark på signaler från främst Kina, är den viktig att följa för börser som OMX30 och Australien.

Den mer långsiktiga frågan för koppar är om Dec 2008 botten är en supercykle low och uppgången till Feb 2011 är våg 1 i nästa supercykle (30 - 70 år) eller om Feb 2011 "bara är en B-topp" för vidare nedgångar under 2800 ? Tja kikar man in rörelsemönstret mellan 2008 och 2011 på ett vecko eller månads chart ser det klart ut som en a - b - c. Därmed förväntar jag mig en rejäl nedgång av koppar från dessa nivåer, i ett längre perspektiv.

Sedan Feb 2011 har koppar visat A och B och säker därmed C med 5 vågor ner, troligtvis har 1 kommit in den 22:e Juni och söker våg 2 för vidare nedgång. Kanske ska MA200 testas innan 2:an toppar.




GULD och SILVER:

Min mer långsiktiga tolkning är att Guld och Silver toppade ur i Sept resp. April 2011, var en topp 3 i en supercykle uppgång. Söker därmed våg 4 botten för vidare uppgångar.

Anledning till min tvekan, i det korta perspektivet, trots klara köp signaler den senaste tiden, är att jag hade velat se GULD gå under 1530 botten från 29:e Dec 2011 för att vara säker på att det var våg 4 botten, men 1540 den 30 Maj kan ju anses vara "close enough" ?

Jämför jag med Silver ger den tydligare signaler via bottnar i Juni/Juli som var "flat" med dec botten.

Därmed kan våg IV ha kommit in och GULD OCH SILVER ska då slå ut tidigare toppar i en 5 vågors sekvens upp. Jag sätter Silver i en BULL räkning, men behåller GULD i en BEAR, bara för att jämföra vidare utveckling. Idealisk ingång för ev. BULL position är ju i en våg 2 ned, där en högre botten ska skapas. Personligen avvaktar jag denna nästa våg, med en uppenbar risk att missa en go uppgång, om de ädla metallerna skulle rusa.





NATGAS fortsätter att röra sig i ett korrektivt mönster efter senaste toppen, vill se en avslutande impulsrörelse om 5 vågor ned innan denna kan anses med säkerhet vara över, beroende på var denna rörelse hamnar jämfört med 1,90 botten, avgör vidare tolkning, men en övervikt för BEAR just nu.


Lycka till,

4 kommentarer:

  1. Hej Roasan. Har gått ur Naturgasen.Lite otydliga rörelser sista dagarna dock. En fråga; kan botten den 29/8 ha varit en 4:a? Nu då alltså en 5:a på gång

    SvaraRadera
  2. Hej Subspecie,

    EW har få regler - vilket öppnar upp för alternativa tolkningar.

    Men en av de få reglerna är att våg 4 i samma sekvens (trend) inte får bryta våg 1 toppen. Så detta alternativ är inte möjligt med en våg 4 den 29/8. Kan bara se två alt.

    1) a - b - c gjord för vidare nedgångar, så länge som 3,20 inte bryts upp. En ny bull söks då under 1,90.
    2) Rörelsen till 3,20 är 1 - 5 i sekundärtrenden = våg 1 i primär.
    en urbottning är då högre än 1,90

    Fördelen, enligt mig med EW trading är dock att risken är låg jämfört med rewarden om tolkningen är rätt:
    * Låg risk i exemplet NATGAS - om 6,72 bryts ner efter toppen på 3,20 går man ur lång position - oavsett om fel eller rätt.
    * Hög Reward - man följer med alla fem vågor och riskerar inte att gå ur för tidigt som väldigt många gör, maximera vinsterna, allt såklart beroende på sin tidshorizont i tradingen.

    För att tillämpa det på NATGAS i detta läge så hade jag gått ur långa som du gjort och lagt den på bevakning för ett av två scenarion:

    1) BULL position om
    a) går under 1,90 och skapar högre botten (våg 2) i det korta perspektivet, aldrig söka en botten, så den kan fortsätta till 0. Sök våg 2 i den trend som man tradar, Stop loss under en tänkt 0:a, vilket gör att du knappt kan förlora något (om du inte kör med tok hävis). detta alternativ kan dröja, men det är mycket bra för att undvika förluster och max vinst. Du ska vänta in marknaden inte tvärt om.
    b) går över tidigare topp 3,20, bryter en ev. 1:a upp, samma här men tänk på att sätta mål och S/L i den trend du tradar i - ofta går en sekundärtrends 1:a eller 3:a över en primär trends 1:a för att sedan backa, många löser där ut sin S/L för tidigt. det är trenden du tradar du ska mäta, ej sekundär mot primär utan ex. våg 2 i sekundär mot våg 0 i sekundär osv. Först när sekundär gjort sina 5 vågor, mäter du den mot föregående primärtrends våg.

    Med andra ord: NATGAS under bevakning i zonen 1,90 - 3,20 om man inte day tradar på micro vågor. Men då är det dom vi ska jämföra.

    2) BEAR position om rekylen går upp mot tidigare topp 3,20 men inte bryter, med mål flat 1,90 S/L 3,22 (typ) Men det skulle inte jag satsa på med tanke på nivåerna NATGAS e på nu, hellre vänta in ett bra BULL läge.

    Lycka till,

    SvaraRadera
  3. Återigen stort tack Roasan! Du får det att låta så enkelt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott, det ska vara enkelt ;-), m´nga upplever nog EW som komplext, men tror tricket med EW är att lyckas skilja ut de olika trenderna fran varandra, jag hör allt för ofta "jag följer trenden som är stigande/fallande", men vilken trend ?? Ofta har de ingen aning.
      För mig är OMX30 kraftigt stigande fr´n 1982, fallande sedan 2000 osv. Genom att i) bestämma sig för vilken trend man tradar i
      ii) noll ställa räkningen för den och följa den med en EW baserad modell, dá är det faktiskt rätt enkelt och rätt fram, självklar har man inte 100% rätt s´ till modellen hör som vanligt S/L och vinst hemtagningen vid satt m´l/utg´ngar.

      Elliot själv vandrade mellan olika tidsupplösningar för att jämföra/bekräfta (mest dygn/vecka p´ den tiden) v´g anlyserna. När du f´r bekräftelse i ex. primär- och sekundär och tertiär trenden ja d´tradar du med högre sannolikhet, allt handlar om sannolikhet.

      Enjoy the ride, if not,exit your trade.

      Ursäkta mitt tangentbord som inte gillade kaffe

      Lycka till,

      Radera