måndag 20 februari 2012

OMX30 - lite mer långsiktigt

Med risk att bli lite filosofisk kan det ibland vara bra att backa ur 30 min graferna och kika in vad som kan vara på G utifrån ett lite längre tidsperspektiv.
Flera duktiga EW analytiker har lyckats med långsiktiga analyser, men själklart blir de lite grova i de längre tidsperspektiven och ofta har förutsägelser vida överträffats i verkligheten, ex. när Dow nådde 999 var det troligtvis topparnas topp osv. Det enda jag vill säga med det är när kraften i en rörelse väl tar fart, så tenderar den att fortsätta längre i tid och mot nivåer som få kan föreställa sig när den väl initierades.
Det som florerat på flera EW bloggar är att "Supercykle V" kommit in år 2000 för OMX30 och Nasdaq alt. 2007 för DOW & S&P, räknat från år 1800. Då rekylen från en fullbordat 5 vågors impulsvåg i A-C, tenderar att söka sig mot våg IV i sin cykel innebär ett sådant scenario en nedgång till 572 för DOW från 1982 och för OMX30 skulle nivån då vara mellan 90-160. Detta crash scenario bygger på en finansiell kollaps skapat av det som nu pågår från Centralbankerna med tryckande av pengar och världens skuldkris.

Alternativet till ovan är såklart att super cykel V inte alls har kommit in utan att det är en våg III i denna supercykels Våg V som vi har sett för OMX30 år 2000. I detta scenario söker OMX30 i en rekyl i så fall en våg IV och vidare uppgång förbi år 2000 toppen. Detta BULL scenario bygger på att crashen såklart kommer, men att centralbankernas tryckande av pengar först ska leda till en exceptionell uppgång.

För mig personligen blir ovan långa cykel analyser för fluffigt och betyder egentligen inte så mycket då trading mer handlar om korta intervall i swing eller positionstrading där varje delrörelse ska tas för sig i primärtrenden (år), sekundärtrenden (månader) och tertiärtrenden (dagar till veckor).
Dock kan en mer långsiktig analys öppna upp sinnet lite grann i syfte att inte låsa sig vid "omöjliga nivåer" och påstå att trenden inte kan nå längre för nu är det överköpt eller översålt, det var det hela resan från -98 till år 2000 och jag var själv med hela resan upp och tyckte att köp av Ericsson på 800 var billigt, för att några år senare teckna mig för emissionkursen om 2,72.

Med det som inledning så tror jag att OMX30 åter kan stå för en lite större rörelse Upp eller Ner. Kikar jag så långt bak som mitt analysprogram klarar så har OMX30 format en triangel sedan toppen år 2000. Ett utbrott ur triangeln kommer ofrånkomligen att leda till en relativt stor rörelse och det kan vara nyttigt att vara lite förbered på denna kommande rörelse.

Generellt om trianglar enligt Elliott:
  • En triangel ska ge 5 vågor (ben), 1,2,3,4 och 5. Innan utbrott.
  • Respektive våg ska ge 3 mellanliggande vågor i varje ben.
  • En triangel skapas mellan större våg 3 och 4 i endera riktningen beroende på trend innan triangeln skapades, det är med andra ord en fortsättningsformation.
  • Våg 5 som påbörjas efter utbrottet kallar Elliott för "thrust" och ska bestå av fem vågor i sin riktning.
  • Våg 5 ska passera våg 3 som startade triangeln. 
Så om OMX30 befinner sig i en triangel de senaste 12 åren (144 månader) så innebär det att toppen från Mars 2000 ska passeras upp i en längre 5 vågors impulsvåg efter att våg 5 i triangeln har fullbordats.

Mot detta står analysen att S&P och DOW genomfört sin super duper topp år 2007, Nasdaq år 2000 och sedan dess söker dessa index en botten ca: 90% av topp värdet.

Då det nu snart gått 144 månader sedan toppen 2000, kan det börja dra ihop sig för en större rörelse, upp eller ner.

Som vanligt vill jag ha två scenarion för att inte fastna i tro, hopp eller önsketänkande.

BULL scenariot på 3-5 års sikt.
  • OMX 30 befinner sig sedan toppen år 2000 i en större triangel, 4 vågor har fullbordats. OMX30 befinner sig i den 5:e och söker ett avslut av triangel rörelsen för ett utbrott.
  • Respektive våg har tidsmässigt avverkar cirka fib50% i tid jämfört med tidigare rörelse. Våg 1 - 31 månader och våg 3 - 15 månader. Våg 2 - 57 månader och våg 4 - 27 månader. Därmed borde våg 5 ge ung. Fib50% av våg 3, vilket är 8 månader.
  • OMX30 söker avslut av triangeln via urbottning av våg 5.
  • Våg 5 i triangeln ska ge 3 mellanliggande vågor A - C.
  • och nu till det lite svårare - har våg 5 avslutats i och med botten den 23:e Sept, eller ska OMX påvisa en avslutande våg ner till bottenkanalen av triangeln ca: 680 ? innan denna "thrust" ska ta OMX förbi 2000 års toppen ?
  • Tja omöjligt att svara på i alla fall för mig - men två motsägande del scenarion:
    • Scenario - våg 5 är avslutad.
      • Tiden är det som är viktigt i dessa rörelser och våg 5 är 8 månader av nedgång, vilket är fib50% av våg 3. Rörelse rytmen i triangeln är därmed fullbordad.
      • Enligt Elliott kan våg 5 i en triangel vara "oregelbunden" jämfört med våg 1-4 och ge ett avslut innan bottenkanalen uppnås alt. ge en falsk brytning av botten kanalen för att sedan vända upp. Så att bottenkanalen runt 680 inte har uppnåtts är inget starkt argument.
      • Delvågorna A-C är visst uppnådda via botten den 15 Mars A, toppen den 17:e Maj B, samt botten den 23:e Sept. C. Även om full symmetri inte är fallet.
    • Scenario våg 5 är inte avslutad utan 680 området ska nås först.
      • Våg A - C som ska fullborda hela våg 5 är inte uppnådd, botten den 23:e Sept är enbart våg A. Våg B som till och med kan slå ut tidigare topp 1182 kan till karaktären uppfattas som en våg 3 (positivt fundamenta) men med skillnaden att omsättningen då ska öka i våg 3.
      • Omsättningen i korrelation med vågutbredningen är absolut viktigare än tidscyklerna och omsättningen har minskat sedan 23:e Sept botten, vilket tyder på att detta är en våg B och inget annat.
Tja, inte lätt att avgöra men en sammanfattning är att checka omsättningen nu när OMX30 rör sig upp mot takkanalen av triangeln, fortsätter omsättningen att vara svag, så är det mest sannolika att OMX ska vända och fullborda en A - C våg. Jag vill också se en korrelation mot $, faller dollarn så ökar sannolikheten för utbrott upp av triangeln och v.v. bryter dollar upp så är det troligt med en urtoppning runt takkanalen 1140-1200 för en ny nedgångsfas mot 680.
Måldatum för en B alt. 3 våg är början på Mars till mitten på April, beroende på hur denna förlängda våg vi är mitt i ska röra sig i det korta. Bryts takkanalen under ökad omsättning, ja då är det troligt att OMX har sett botten den 23:e Sept.
Bear Scenariot på 3 - 5 års sikt.
  • Triangel eller inte för OMX är ointressant, det är rörelserna på US index och till ökande del Kina som är viktigt och de uppvisar inga trianglar.
  • Toppen år 2007 för S&P är super cycle V och rekylen vi ser nu är volatil då tiden för våg V har skett under 200 år (1800) så tar det såklart lite tid med en rekyl ner till målområdet för IV.
  • OMX30 ska därmed ner till 100-150 - till början på 80-tals nivåer, som i alla nedgångsfaser ser vi korta men intensiva uppgångar.
  • Fundamenta talar för en nedgång till dessa nivåer då världens skuldbörda och centralbankernas expansiva penning politik är dömt att misslyckas, man kan blåsa upp tillfälliga uppgångar, men de är bara bubblor som skapats utan substans, precis som -98 till 2000.
Lycka till,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar