fredag 31 maj 2013

$ och råvaror - inför veckan

Trenderna för $ och råvarorna är stabila och fortsätter med BULL för $ och de långa räntorna och BEAR för råvarorna, så inga ändringar för primär- och sekundär trenderna.

Tesen med att $ mer långsiktigt (10 års perspektiv) har bottnat ur och ska nu upp till 2001 toppen för USD/SEK runt 11 nivån bekräftas i det korta perspektivet, vilket ger FED utrymme för att fortsätta QE unlimited, med fortsatt stigande börser, i vart fall under 2013, även om börserna visat på ett förväntat mer volatilt mönster nu inför en lite större topp, men det återkommer jag till senare under helgen.

Det som balanserar upp FED's utrymme, enligt min tes, och inte ger ett mer långsiktigt utrymme är att de långa räntorna också har vänt i en klar BULL trend utifrån ett mer långsiktigt perspektiv (10 år). Initialt är det positivt för börsen, med stigande räntor, men vid en viss brytgräns är det direkt negativt, så håller fast vid min tes att råvaror mer långsiktigt vänt ned i en BEAR marknad och att $ och räntorna har vänt upp i en klar BULL trend. Där FED på medellång sikt (2013) har utrymme att fortsätta med QE unlimited men att räntornas nu stigande trend, eller annan mer politisk händelse, tvingar FED att minska eller helt avsluta QE programmet på längre sikt, med rejäla nedgångar för börserna.

USD/SEK - BULL - räknar jag med ska göra en sväng upp mot 8-9 nivån, för att sedan göra en rekyl ned och sedan en relativt kraftig uppgång till 2001 toppen om 11. Det är utifrån ett längre perspektiv på några år. Kortsiktigt bekräftas detta genom den vågutbredning som som initierats sedan botten den 1 feb. 2013.

10-års räntan - BULL - vände upp vid 1,12 den 5:e Juni 2012 och har sedan dess skapat en våg 1 topp på 2 den 12:e februari 2013, rekyl ned till 1,46 den 25:e april och en högre botten. Jag tror inte räntorna kommer att rusa upp, på grund av den fundamentala BEAR deflations cykel som världs ekonomin fortsatt befinner sig i, men en svagt stigande a-c mönster är mer troligt där vi kommer att få se mer normala ränte nivåer, ur ett historiskt perspektiv runt början på nästa sekel.

Koppar - BEAR - är i en långsiktig BEAR trend där kursen ska nära nog halveras från dagens nivåer innan den är över.

BRENT - BEAR - på medellång sikt ska den ned mer i sin avverkning av c-vågen, därefter är det mer osäkert om den ska följa övriga råvaror ned eller om den mer ska plana ut.

GULD och SILVER - är i en klar BEAR trend långsiktigt (10 år) enligt min tolkning. På medellång sikt bör de ädla metallerna gå upp till utbrottsnivån innan den lite större nedgången - 1530 för GULD, eller något högre. På kort sikt är det lite knivigt att avgöra om botten är genomförd eller om nivån om 1320 enbart är en våg 3 i den avslutande c-vågen eller om den nedgången är avslutningen ur ett 3-6 månaders perspektiv. Jag har tidigare haft utgångspunkten att 1320 är en våg 3 i det avslutande c:et. Men har respekt för att det också kan vara en botten ur det medellånga perspektivet. Dock tycker jag att uppgången sedan 1320 inte har varit direkt impulsiv i sin våg utbredning så min utgångspunkt kan vara riktig med att en våg till ned ska till innan en lite större och längre rekyl ska till. Inte helt lätt att avgöra i det korta perspektivet. Bara att följa med och avgöra tajmingen utifrån de kommande dagarnas/veckornas vågutformning.

Lycka till,








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar