lördag 17 december 2016

OMX30 inför veckan

5 kommentarer:

  1. Hej,
    undrar varför inte vågen 09-11 är våg 1, vågen ner under -12 är våg 2 och att vi satte våg 3 upp mot ath -15, gjort våg 4 ner under -16 och nu avslutningsvis är inne i våg 5. Vore intressant att höra varför du inte ser så på det.
    Tack på förhand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej - det du är inne på är nog den mest vanliga tolkningen bland EWT analytikerna. Jag är inte alls inne på den tolkningen av nedan skäl, dock förhindrar inte det att enskilda aktier/andra index har denna räkning:

      1) Större våg 1 i denna upp trend räknat från oct 2008 har 5 mycket fina vågor upp - inte helt perfekt i OMX30 där 3-4 till en större 1 är lite mesig - men kika in DAX där är relationerna mellan 1-2-3-4-5 helt perfekt med en tolkning att april 2015 toppen var en 1:a och inte en 3:a. Man behöver alltid välja mellan olika signaler och alt. och för mig överskrider DAX våg relation till april allt annat, då jag anser att den är ledande i EU. Slår du sen ihop det med att US index fortsätter göra nya och ständiga ATH så torde det stå för sig själv, men inte nog med det....
      2) Kikar du in det aktieslag som lett upp gången till april 2015 i OMX30 så är det såklart de 4 stora bankerna, med en vikt på runt 40% av index. SHB har som ex. gått upp med 425%. Under tiden har verkstad till stor del legat i BEAR (och Kina). Kikar du in Nordea i sub segmentet banker så överrider en eventuell våg 3-4 tolkning 4:a vågen 1 toppen - vilket eliminerar det alternativet för Nordea - så om Nordea inte kan göra en 3-4_a så måste det vara en 1-2:a och om Nordea inte kan göra en 3-4:a i ett segment som totalt dominerat denna upptrend sedan oct-2008 till april 2015 hur sannolikt är det då att index ska visa en 3-4:a - väldigt nära 0 i mina ögon.
      3) Den fundamentala långsiktiga trenden har växlat från deflation till tillväxt med låg inflation - dessa cykler rör sig med 16-20 års intervall - sedan 2000 har vi varit i en deflations cykel som normalt skulle driva ned OMX30 ned under 400 nivån om inte CB agerat med sin expansiva penningpolitik, lägger ingen värdering i deras politik (som många gör) utan kan bara konstatera att deflations fasen nu med ränte höjningar är över - men det mer intressanta är att den efterföljs av den fas som historiskt givit de mest osannolika uppgångs faserna (Dow tio dubblades i den förra fasen av samma karaktär (1966 - 2000), inga +100 % utan tio dubbling).

      /roasan

      Radera
  2. Tack Roasan. O tack "unknown" för intressant och lärande fråga. Ska bli intressant att höra resonemanget (om jag kan hänga med😅)

    SvaraRadera
  3. Tusen tack för svar Roasan!
    Ska smälta och reflektera och se om jag fullt ut förstår ditt svar. Dock är jag helt införstådd med ditt svar under punkt nr 3. Däremot är jag osäker på om inte alla interventioner från CBs världen över snarare skapat enorma risker i den globala ekonomin. Svårt att se att vi ska klara av att gå in i en sådan "superperiod" utan en krasch utan dess like i spåren av all ekonomisk galenskap som CBs initierat under decennier...

    SvaraRadera
  4. Sitter på en dålig uppkoppling i Asien, så jag har inte lyssnat av bloggen om veckoscenariet.

    Vill bara tacka för bra frågor och bra svar under veckan. Har själv haft samma frågeställning som unknown, utifrån just Nordea-diagrammet.

    Jag har missat ett par hundra tusen i Eric b då jag väntat på rekyler likt förra kvartalet, men där fick du rätt Roasan.

    Jag har ödslat onödig energi på att hitta en ingång i Fing b, som med mina enkla infallsvinklar har runt 40 i vändpunktsområde, rekylområde. Men om jag haft den uppfattningen förstår jag inte varför jag ödslat så mycket energi vid skärmen. Trots det. Det finns ju ett liv därute! :-)

    Åter, tack för bra frågor och bra svar.

    SvaraRadera