söndag 14 oktober 2018

$ och råvaror inför hösten

16 kommentarer:

  1. Satt och tittade på brenten i veckan och mindes att du sagt 85-86$, så det var perfekt med en uppdatering idag. Tack! :)

    SvaraRadera
  2. En fundering om korrelationen mellan dollarn och oljan.Om dollarn skulle ge lågpunkt om ett par år borde inte oljan ligga högt då ? Har för mig att tidigare analyser visade på topp i oljan under ca 2020. Känns som vi fått ideala nivåer 85-86 USD lite (ett par år) för tidigt. Vad tror du om det? Samtidigt om industriaktier får skjuts uppåt om något år och detta sen ska ske under flera år, kan inte det bero på ett allt lägre oljepris?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En kamp mellan nivå och tid - 85-86 runt 2019/2020 idealiskt, nu är nivån inne, men ingen vändning än!
      Troligtvis sidledes under nått år, innan större fall, utveckling likartad 2011-2012 ??så både tid och nivå i harmoni?/roasan

      Radera
  3. Undrar lite varför du tycker att Guldet skall ner till 900 dollar då du har angett dollar fall samt 40% nedgångar för de Amerikanska börserna. Har även sett analyser som tyder på att det kostar 1200 dollar per uns för att ta upp guldet ur marken. Det låter inte så logiskt att Guldet skulle dra ner till 900 dollar?

    SvaraRadera
  4. Hej ID,
    Råvaror tenderar att följa sina cykler relativt väl, i vart fall om vi pratar om flera års cykler.
    Historiskt har GULD/SILVER rört sig i uppgångsfaser om 10 år (1970-1980 och senast 2001-2011) efter respektive uppgångsfas har det kommit en nedgångsfas/sidledesfas om 20 år.
    Med utgångspunkt att dessa cykler repeteras ska vi ha en BEAR cykel för Guld fram till början på 2030 talet.
    Fundamentalt är jag också inne på att vi sedan 2016 är inne i en tillväxtfas med låg inflation som rör sig in mot början av 2030 talet. Det är generellt sett den fundamentala fasen när börserna stiger som mest.
    På kort och medellång sikt kommer vi såklart att få BULL rallyn även i GULD och SILVER, men utifrån de längre cyklerna är det en mer tråkig utveckling som väntar, om cyklerna ska repeteras som tidigare.

    Uppgången från 1047, dec 2015 är dock en liten besvikelse, då GULD tenderar att nå upp till fib50 nivån av tidigare nedgångsfas, för GULD skulle då B-vågs toppen komma in runt 1480, nu landade toppen runt 1367 i juli 2016, endast upp till fib38,2, vilket skapade en viss osäkerhet om rekylen upp var klart. Dock har utvecklingen sedan dessa givit lägre toppar, så jag räknar med att B-vågs toppen är klar för vidare nedgångar. I det riktigt korta kan vi få ytterligare en rekyl upp som jag räknar med har påbörjats, väl synkad med US index nedgång i en rekyl i en långsiktig BULL trend.
    Alterntivet med att GULD trots allt ska upp till fib50 innan c-vågen ska starta, lever, men enligt mig med låg sannolikhet. Skulle dock 1367 brytas upp i denna rekyl så är nästa nivå 1480, innan nya nedgångsfaser. /roasan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt svar! Men jag tror fortfarande på att Guldet kommer får en stor uppsving pga all pengatryckeri som har pågått av de största central bankerna. Känns som vi är på ingång till en hyper inflation och då är Guldet det säkraste på marknaden. Men jag kommer hålla koll på ditt scenario också ifall det skulle vända ner :) Finns pengar att tjäna både på upp och nergång...

      Radera
  5. Hej!
    Trevligt med Brentuppdatering. Tack!
    Tänker bara lite för mig själv att det är ovanligt att 50% retrace räcker för ett stort B i en lång Bearmarket (annars oxå iofs). Så KANSKE kan detta vara en ending diagonal? Då får ju 4an överlappa 1an. Detta är väl fråga om en våg 5? där dessa kan dyka upp lite titt som tätt.
    Tror själv att Brenten inte har toppat ännu, men är VÄLDIGT ödmjuk inför att den KAN ha gjort det. Annars tänker jag att det ev kan vara topp på G i anslutning till att Iransanktionerna träder kraft den 4e november (sell the fact isf typ).

    Men är som sagt ÖDMJUKT inställd till detta.

    Mvh
    Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tiden är på din sida Katerina, topp 2019/2020 med botten 2024/2025, enligt den cykeln.
      1990 gick Brenten till och med över sin tidigare topp i en större B, med Kuwait kriget, så visst finns den möjligheten med högre än fib50.
      Men vågmässigt är det i så fall en liten större rörelse vi ska få se med ytterligare en a-b-c upp. Lycka till/roasan

      Radera
  6. Brenttillägg: Tittar man på monthlychartet så ser 5an fortfarande lite fjuttig ut för att vara en råvara :-)

    Men vi får som sagt var se vart det hela ska ta vägen.

    /Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. ;-) verkar nu också göra 5 vågor ner från 86, om det är riktigt, så ska detta ben ner fullbordas (A) - rekyl upp (B) - och sen ytterligare ett ben ner(C) - därefter kan man kika in vad nästa rörelse ska bli. /roasan

      Radera
  7. Hej igen!

    Tog det säkra före det osäkra och lyssnar på dig Roasan. Vinsten bokad och siktar in mig på Bear Brent ett tag :-)

    Tack!

    Katarina

    SvaraRadera
  8. Hej Roasan.

    Vad tror du om järnmalm?

    Bottnade den i dec 2015 eller har vi en till våg ned?

    https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=iron-ore&months=240&currency=sek

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej David, oj följer inte den, men om den ska följa övriga råvaror så är 2010 toppen av det lite större slaget, med långsiktiga nedgångar till mitten på 2020 talet. Rekylerna upp kan dock vara betydande och mer kortsiktigt kan den se ut att göra ytterligare uppgångar, i vart fall så länge som 5 nivån håller. /roasan

      Radera
  9. Har funtat ett varv till och tror fortfarande inte att Brenten har toppat.

    DOCK så om man kollar på weekly, så skulle detta kunna utveckla sig till en 4a (räknat från 27,10). Kanske med botten efter en a-b-c vid ca ma200? Efter det en avslutande 5a på weekly.

    Nu skulle vi i så fall kanske bottna a på ca 78 för ett b upp med lägre topp och sen ner i c till ca MA200.

    Och sen upp i 5a på weekly. Som ju kan komma att pumpa på rätt ordentligt isf.

    Så tänker jag idag 18e oktober.

    /Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Katarina,
      Är inne på samma linje - men jag räknar råvaror i sekvenser av A-B-C, vilket är en petitess, per idag ser det ut som:
      86 en fullbordad a-b-c rörelse från 27, men inte klar upp än.
      från 87 ett a ner till 77-78 rekyl b till 82 området - ned till 74-76 området för ett avslutande c - därefter en lite kraftigare rörelse upp över 86, in i 2019. let's see/roasan

      Radera
  10. JAAA! Va bra att vi tänker lika :-))

    Då kan det ju kanske vara rätt stor sannolikhet för att det är rätt? :-D

    Stort TACK för det klargörandet Roasan!

    /Katarina

    SvaraRadera