söndag 16 december 2012

OMX30 - inför veckan


OMX30 gav inget besked i veckan om var marknaden ska ta indexet i ett lite längre perspektiv, därmed fortsätter OMX30 att hålla oss trendföljande traders i en osäkerhets tillstånd, då index fortsatt envisas med att befinna sig inom den kilformation som nu pågått under 12 år och 9 månader, sedan mars 2000. Därmed är sannolikheten för ett BULL eller BEAR scenario svårt att argumentera för, med högre än 60-70% sannolikhet, oavsett vilket scenario man vinklar det mot, beroende på sin modell. I princip kan man säga att OMX 30 rent av befinner sig i ett 50/50 läge om man är riktigt objektiv.  

Det jag dock kan konstatera är att OMX30 snart inte har något tids utrymme kvar för att hålla oss kvar i dimmorna, ett avgörande i det längre perspektivet måste nu snart komma och troligtvis den kommande veckan. 

Fördelen med en objektiv EW analys är att man inte behöver vänta in några större rörelser innan marknaden visar oss vägen fram. Genom att ställa ett BEAR scenario mot ett BULL scenario får vi tydliga bekräftelse nivåer alternativt signaler om att scenariot inte kan stämma.  

Återigen backar jag ut från 5 minuters graferna för att kika in de lite större rörelse mönstret och ställer BEAR mot BULL för att sen se var de avgörande nivåerna/tiderna ligger i det korta perspektivet (i det man tradar).  

BULL scenariot: 

Triangel formationer är en fortsättnings formation och att ett utbrott ska ske i den riktning som var innan toppen/botten skapades. För OMX30 är det upp då trenden från 1982 till 2000 varit stigande. Frågan är bara om triangeln bottnat eller inte, i BULL är utgångspunkten att den gjorde det den 23:e Sept 2011, i BEAR att det enbart var ett ben ned till det slutgiltiga e:et. och att OMX 30 ska ta oss ned mot 680, eller lägre innan triangeln är avslutad. 

Osäkerheten beror på en konflikt mellan tidsaspekten och nivå aspekten, två viktiga storheter i TA och beroende på vilken man sätter före den andre så får man olika resultat/tolkningar. Tidsaspekten finner harmoni i vågorna sedan mars 2000 med i stor en halvering av respektive våg i respektive riktning, fram till den 23:e Sept 2011. Nivå aspekten säger att OMX30 borde/ska ned till botten kanalen i triangeln innan en mer långsiktig vändning upp kan ske.  

BULL scenariot sätter tid före nivå, nu när båda inte kan uppnås. Därmed blir också respektive scenario ett 70/30 eller 60/40 läge -90/10 som man söker, sätter jag bara ut om tid och nivå är i harmoni.  

Med BULL:
Utgångspunkt - Sedan den 23:e Sept 2011 har OMX30 skapat en vågrörelse om 1-2 cykelvågor, 1-2 primärtrends vågor, 1-2 sekundärtrends vågor samt under veckan en första våg upp till 1110 för en tertiär trends våg 1. Efter en rekyl ned till tertiärtrends våg 2 ska OMX30 fortsätta sin impulsrörelse upp och i etapper bryta i) takkanalen runt 1140, ii) tidigare toppen från jan 2011 på 1182 samt vidare upp mot 1320-1360 i ett tidsperspektiv av ett år.  

Alternativet med 1-2, 1-2, 1-2, 1-2 rörelsen med en fortsatt BULLish inriktning är att sedan 18 januari 2011 verkar OMX30 också ha skapat en kortare triangel, med en a-e rörelse fram till 16:e Nov. botten, se orange text i charten. En sådan formation med en avslutande mindre triangel i en större beskrev aldrig Elliott som en möjlig formation. Frost/Prechter  påvisade dock en sådan möjlighet i boken Elliott Wave Principle. Även om Prechter/EWI har varit snett på sina analyser de senaste 10 åren så är själva formationen intressant.

För OMX 30 öppnar det upp möjligheten till en än mer aggressiv BULLish tolkning, där botten den 16:e Nov skulle vara avslutet av hela den stora triangeln sedan mars 2000.
Ett sådant scenario skulle i så fall förklara en viktig tveksamhet som jag har haft under denna resa sedan 2007 med stadigt sjunkande volymer. Elliott menade att volymen ska successivt minska i avverkningen av en triangel. Kikar man objektivt in på våg utformningen sedan 2007 mot volymen så stämmer det väldigt bra, men trots allt är det en indikator för mig och inte bestämmande.
 

BEAR scenariot:  

Argumenten för BEAR är relativt många och ökande, då vi nu närmar oss ett avgörande.  

Den ökande expansiva penning politiken kommer för eller senare att leda till en crash, ju mer som pumpas in i systemet desto större/djupare blir crashen. Marknaden verkar dessutom reagera mindre positivt på utökade expansiva åtgärder från FED och andra ledande  CB, är marknaden mättad på expansiva åtgärder, inser den att det egentligen är negativt och kommer att leda till en större crash ? hmmm, verkar så om man ser trenden på kurs utvecklingen efter de senaste åtgärderna från FED, nu tas de med en gäspning, och om möjligt en 1-3 dgr. uppgång med en än längre nedgång istället för "flera månaders" uppgång, enbart på nyheten om expansiva lättnader. Denna indikation är kanske den viktigaste varningen för tjurarna, då uppgången hittills drivits av en expansiv penningpolitik.

Flera tekniska indikationer, visar på att en urtoppning nu skett. Stock S som jag följer lite mer noga bröt ned under 80 i veckan, på dygns basis. Dessutom har nu fler råvaror gått in i BEAR trender, senast NATGAS som gjort Koppar sällskap i min BEAR tolkning.  

Men utifrån en våg analys är utgångspunkten för BEAR ungefär följande:  

Utgångspunkten är att e i triangeln inte är skapad, botten den 23:e Sept 2011 är bara en första rörelse ned mot och troligtvis genom botten kanalen, då trianglar många gånger bryts ned under botten kanalen för att därefter (när massan tror att det är ett definitivt genombrott) bryta upp igen med kraft. Målet får då sättas till 440 – 680 allt beroende på den finare våg utformningen.

Från den 23:e september ersätts 1-2,1-2…. I respektive trend med a-b våg räkning och toppen den 12 Dec på 1110 blir då avslutet av rörelsen sedan 23:e Sept 2011.

 

Slutsatser/sammanfattning:



Med en objektiv EW analys påstår jag att man kan sätta det ena scenariot mot det andra och tidigare relativt andra TA metoder få bekräftelse på vilket som har störst sannolikhet för sin trading. Det jag gör i denna situation är att gå in i den korta analysen och sätter nivåer för bekräftelse i steg om 10 %.
Varje man och kvinna måste såklart bestämma för vilka % man kräver för sin trading, beroende sin risk profil och modell. Men några viktiga slutsatser enligt min tolkning.

·         OMX 30 har sedan den 16:e November skapat en rörelse upp från 1026,5 till 1110. Med Bull kan den tolkas som en rörelse till en våg 1, alternativt en rörelse 1-3. Den är tydligare i US indexen med en tydligare 1-3 rörelse, så för sakens skull och i syfte att enklare ställa Bull mot BEAR utgår jag från en 1-3 rörelse för OMX30 (även om min våganalys för stunden är en 1:a våg upp).

·         Denna rörelse kan objektivt vara 1,2 och 3 i BULL scenariot alternativt a-b-c i BEAR scenariot.

·         Genom att utgå från ex. BULL och ställa krav i genomförandet som en bekräftelse bör följande nivåer vara viktiga.

o   En tänkt Våg 2 på 1061,2 får inte brytas ned i den pågående rekylen, då ökar sannolikheten för BEAR och man bör åtminstone ställa sig neutral.

o   Bryts därefter också 1026,5 ned är ett BEAR scenario bekräftad.

o   Bryts istället 1119 upp så ökar BULL scenariots sannolikhet och för mig är det en bekräftelse.  

Övriga indikatorer/objekt att följa för att lägga som pusselbitar i vågskålen mellan BULL och BEAR.

·         Enskilda aktier som har kraft att ”dra övriga” är för mig Ericsson och H&M, just nu. De trendar fint enligt ett BULL scenario och så länge som de håller sig ovanför kritiska nivåer är jag generellt BULLish till OMX30.

·         $ trender ned i primär och sekundär trenderna, så länge den gör det är jag BULLish till aktier och generellt till råvaror.

·         Mot detta står att Koppar och nu också NATGAS gått in i BEAR trender.

·         Tidsaspekten i våg analysen för i) den stora triangeln sedan 2000 med ett mönster av halverad tids cykler för respektive BULL/BEAR våg, som terminerar 23:e Sept 2011. ii) tidsaspekten för den mindre triangeln sedan 18 Jan 2011, där a ger 173 dagar, vilket är på dagen lika med avverkningen av b och c, 173 dagar. Harmonin talar för att även den lille triangeln är klar. Skulle nu volymerna succesivt börja öka så är det en bekräftelse på det.

·         Nivå aspekten säger att ”det finns utrymme” för vidare nedgångar mot botten kanalen.

·         Fundamenta med en ”sjuk ekonomi” – åtminstone har den snuva – där FED och CO pumpat upp den genom att ge mer piller men där politiker inte vågat eller velat kurera själva åkomman. Med reaktionen från marknaden, på de senaste expansiva åtgärderna så kan dessa utifrån ett börs perspektiv ”toppat ur” och ger ingen real effekt längre – talar för BEAR.


·         Mönstret sedan 23:e Sept 2011 är neutral med 1-2, 1-2 osv alt a-b, a-b – bekräftelse enligt nivåerna ovan 1026,5 – 1061,2 – 1119 avgör det hela och detta är den viktiga indikationen, allt annat har underordnad betydelse.

Sen får vi väl se om Maya hade bättre koll på tidsanalyserna – i så fall ska ett trend skifte ske på Fredag den 21:e Dec 2012 ;-)

 

Ha en fortsatt trevlig helg.
 




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar