lördag 21 september 2013

USD och råvaror - inför veckan


Personligen har jag varit positiv till den expansiva penningpolitiken utifrån tesen att världsekonomin befinner sig fundamentalt i en deflations cykel sedan år 2000 med ett troligt slut runt 2016. Utan Fed’s åtgärder hade vi troligtvis befunnit oss i en mer farlig situation med depression.
Min tes har varit att FED och övriga CB velat undvika en depression ala -29-32, som ju Ben har studerat noga, men att en ”normal recession” var tillåten. Marknaden torde nu börja oroa sig mer för de negativa konsekvenserna av den expansiva penning politiken än de positiva effekterna av tillgången på ”gratis kapital”.
Nu när FED inte självmant drar ned på den expansiva penningpolitiken, så som marknaden förväntade, så torde marknaden så smått tvinga fram en sådan aktion genom succesivt stigande långa räntor och ett mer kraftigt fall av dollarn, samtliga konsekvenser som lär bli mer smärtsamma för världsekonomin och US än om FED självmant balanserat upp åtgärderna i tid.
Risken/möjligheten är nu att denna BULL cykel för US börserna avslutas med en ordentlig urblåsning ala -99/00, med efterföljande mer kraftiga nedgång. Återkommer till min tolkning av börserna.  

10-års räntan – är i en klart stigande trend sedan maj 2011, efter en mindre rekyl lär nu den långa räntan fortsätta att stiga till en nivå där dagens expansiva penning politik blir ohållbar. Nivåer över 3,5 – 4 % lär ge effekt. Våg mässigt har ett 1-2, 1-2, 1-2 mönster skapats, ett sådant mönster riskeras alltid att kunna tolkas som a-c, a-c… , men det är nu bara att följa med trenden som jag nu tolkar som långsiktigt stigande, vilket FED hade kunnat undvika.  

USD/SEK – hade påbörjat en klart positiv trend med möjligheten till en BULL trend under flera år.
Nu tvekar marknaden och en kontra trend kan mycket väl vara påbörjad, dock är det lite tidigt att avgöra, så de kommande vågorna får bekräfta en sådan tes.
Men ser jag enbart till vågorna och indikatorerna, så ska USD/SEK i första hand skapa en botten i nivå med botten 5,97 från juni 2011. I andra hand ska 5,97 brytas ned och då befinner sig valutaparet på historiskt låga nivåer utan stöd och fallet kan då blir riktigt ordentligt, dock inget jag räknar med i första hand.

Koppar – befinner sig i en långsiktigt fallande trend och på kort sikt en rekyl upp.  

GULD och SILVER – samma ska här befinner sig i en långsiktigt (år) fallande trend – där de ädla metallerna på medellång sikt befinner sig i en rekyl upp. Denna rekyl upp kan pågå längre nu och komma något högre än vad jag tidigare räknade med.
Struntar jag i FED för ett tag och bara kikar på vad det tidigare våg mönstret indikerar, så har en större våg A bildats i och med nedgången till 1180, rekylen upp torde genomföras av minst en sekundärtrends rörelse a-c och hamna på nivåer runt förra utbrottsnivån 1500-1530, innan den större och längre nedgången ska ta GULD ned mot 880-900 nivån.
 

Brent – Torde nu ha vänt på medellång sikt och succesivt falla ned mot målkursen.

NatGAS – ser ut att ha börjat en upp rekyl i sin fallande långsiktiga trend, tidigare topp om 4,44 bör kunna nås och även 6,11, men vanskligt att förutspå nivåer för rekyler mot huvudtrenden, då den snabbt kan vända ner enligt den längre trendens riktning, relativt snabbt och oväntat. Men 5 vågor upp i c-vågen bör nu avverkas räknat från 3,13.
 





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar