lördag 2 mars 2013

$ och råvaror - inför veckan

$ och råvarorna har rört sig som förväntat. USD/SEK har gjort en första impuls upp och när/om USD/SEK nu skapar en högre botten i den pågående rekylen så bekräftas en vändning och en BULL marknad har då påbörjats för de lite längre cyklerna.

Min tolkning av USD/SEK i de kortare perspektivet är att en första impuls upp om 5 vågor utan överlapp har skett till toppen 6,49. Den rörelsen tog ut tidigare toppen om 6,45. Nu vill jag se en rörelse ned med överlapp, alltså en rekyl rörelse som bottnar högre än tidigare botten på 6,28.
I denna rörelse har a och b avverkats, väntar mig nu ett avslutande c.

Den svenska (och amerikanska) 10 års räntan är nu i ett intressant läge ska 1,61 hålla i denna rekyl ? ned eller ska den bryta ned under. Bryts 1,61 ned så är min tolkning är räntorna ska fortsätt fall och denna rörelse sedan mitten på 2012 är i så fall bara ett a-c. Dock håller jag min BULL tolkning så länge som 1,61 håller.

GULD och SILVER närmar sig nu intressant nivåer där köp fingret nu börja rycka för avtryck på den lugnaste EW tradern. Stock S är sanslöst nedtryckta både på dygns och vecko nivå. Dock säger min våg tolkning att GULD ska ha en sista lägre botten, innan den ska vända. Sen är såklart frågan om denna förväntade vändning är en vändning i det lite längre perspektivet eller om det "bara" är en ny rekyl upp för vidare negångar mot än lägre nivåer. Tja svårt att veta särskilt då min längre våganalys kommer in i ett 50/50 läge i området under 1576 och ned mot 1500. Är det en cykel våg 4 botten för något till ett par års uppgång eller är det en större våg A för rekyl upp och sedan ned till 1000 området ? Tja för att hantera risken så är det som vanligt viktigt att bedöma R/R.
Är det en våg 4 botten vi ser ja då ska GULD minst upp till området över 2000, låt oss säga 500 punkter, är det en våg A botten så torde ändå GULD sticka upp i en våg B med minst 100 punkter.
S/L strax under 1500 torde vara bra, för om 1500 också bryts så är det 1300 nivån GULD har siktat in sig på (våg 4 i förra uppgångsfasen).
Den kloke följer dock mitt EW trading råd att inte söka en absolut botten utan låta ex. GULD bottna ur, identifiera en första våg upp, kika in om den är impulsiv eller korrektiv, om impulsiv, låta den spela ut sina 5 vågor, i exempelvis minut eller micro trenden, identifiera rekylen ned för en våg 2 och där gå in med ett eventuellt köp för uppgång, S/L strax under våg 0. Det svåra med denna trading taktik är såklart att "släppa iväg" våg 1, särskilt om EW lärling är riktigt duktig med våganalysen och ser alla vågorna komma in mot botten. Fördelen är dock att tradern får ett oslagbart R/R genom att gå in först i en våg 2 botten.

Brent och Koppar - uppför sig som förväntat från förra veckan, söker en första a botten, för rekyl upp och vidare nedgång därefter.

Sammanfattningsvis: Fundamentalt så befinner vi oss i slutet av en 16,5 års BEAR cykel, allt sedan år 2000. I denna cykel har råvaror och aktier pressats upp, alternativt hållits uppe med hjälp av en ekonomisk expansiv penning politik av de ledande centralbankerna. $ har pressats ned.
Denna politik kommer för eller senare att leda till stigande räntor. Stigande räntor är en första indikator på att denna politik kommer att upphöra, oavsett uttalanden, som ofta är motsatsen för att lugna massorna. Smart money bryr sig inte om uttalanden, de agerar på cyklerna och sina egna analyser. Genom lite TA och speciellt EW TA så kan den mindre spelaren identifiera smart money's rörelser, då de alltid blir synliga i graferna. Så förmågan att analysera graferna och strunta i nyhetsflödet, är en mycket bra egenskap, för att inte falla för grupp trycket och följa flocken allt för mycket.
Min tes just nu är att börserna kommer att toppa ur under 2013, via minst 5 primärtrends vågor upp från botten den 23:e Sept. Fundamentalt anser jag att FED och Co. har "räddat" världen från en depression via sitt agerande, utan QE-programmen hade nog OMX30 varit och dansat runt 400 strecket just nu och om panik, runt 100 (1982 botten). Men det är en sak att undvika depression och en annan med en "normal recession". När väl depressions hotet är avvärjt så kommer QE successivt att avta, med en avslutande recession på denna 16,5 års cykel. Det är min tes, för att bekräfta tesen vill jag i tur och ordning se i) räntorna vända upp ii) Dollarn vända upp och råvarorna vända ner för att senare se en urtoppning även för Börserna.

Lycka till,







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar